Flashmob privind conștientizarea rezistenței la antibiotice
- 137 vues
În data de 16 noiembrie curent, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” s-a desfășurat un flashmob cu sloganul Solicitați sfatul unui specialist calificat în domeniul medical înainte de a lua antibiotice. Prin dans și voie bună, 20 de elevi de la Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” au atenţionat trecătorii referitor la utilizarea prudentă a antibioticelor. Ritmurile latine au atras și studenții internaționali ai USMF „Nicolae Testemițanu” care s-au integrat rapid în dans alături de colegii lor mai mici. La final tinerii au distribuit materiale informative privind conștientizarea rezistenței la antibiotice.
„Dat fiind faptul că ultimul antibiotic a fost inventat cu 28 de ani în urmă, vom ajunge în scurt timp să nu mai avem resurse și arme împotriva infecțiilor. În prezent multe bacterii au dezvoltat rezistență la antibiotice, o răceală banală poate trece lejer în pneumonie și riscăm să pierdem vieți chiar de la naștere. În acest context, populația trebuie să știe că administrarea antibioticelor se face doar la prescripția medicului”, a declarat Vladimir Bolocan, student-doctorand în anul II la Catedra de chimie farmaceutică şi toxicologică.
Ecaterina Busuioc, șefa Secției controlul infecţiilor nosocomiale, rezistenţei antimicrobiene şi dezinfecţie din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică, a vorbit despre fenomenul de rezistență antimicrobiană ca fiind o problemă specială de sănătate publică în țara noastră, unde infecțiile banale ca pneumoniile nu vor mai putea fi tratate, iar unele intervenții chirurgicale nu vor mai putea fi efectuate din cauza rezistenței agenţilor patogeni la antibiotice. „Este important ca populația să conștientizeze că atunci când suferă de o boală, trebuie să se adreseze la medic pentru consultație și prescrierea tratamentului, iar ulterior să urmeze cu strictețe dozele indicate în tratament. Cel mai important lucru pentru menținerea sănătății este prevenirea infecțiilor prin acțiuni elementare, cum ar fi igiena mâinilor, alimentația sănătoasă, vaccinarea, un mod sănătos de viață ș.a.” , a subliniat Ecaterina Busuioc.
Una dintre participantele la flashmob, Iulia Deliu, elevă în anul III la Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo”, ne-a declarat că a fost motivată să participe la această acțiune, deoarece consideră că populația nu este bine informată și consumă antibiotice fără să conștientizeze efectele secundare ale acestora, în special rezistența lor.
La manifestare au mai participat studenți, rezidenți, cadre științifico-didactice ale universității noastre. Acțiunea a fost organizată în contextul Săptămânii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice, desfășurată pentru al III-lea an consecutiv în Republica Moldova, la inițiativa Centrului Național de Sănătate Publică și cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății.
Menționăm că flashmob-ul s-a desfășurat, de asemenea, în contextul Zilei Europene de Informare despre antibiotice, marcată anual la 18 noiembrie, sub egida Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Cercetările efectuate de ECDC demonstrează că în Uniunea Europeană infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice sporesc cheltuielile pentru sănătate cu circa 1,5 miliarde de euro/an. Peste 380 de mii de europeni contractează anual infecții cu bacterii antibiotico-rezistente, iar 25 de mii dintre aceștia decedează anual datorită epuizării tuturor resurselor terapeutice.
În Republica Moldova rezistența la antibiotice este într-o continuă creștere și este calificată ca o problemă specială de sănătate. În primăvara anului curent, Ministerul Sănătății a semnat o metodologie nouă de eliberare a antibioticelor cu reținerea acestora pe o perioadă de 30 de zile în farmacii și prescrierea substanței active pe rețete.
[nggallery id=637]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii